Hoe snel vergaat een doodskist?

Terug naar overzicht
Doodskist opgesteld voor rouwceremonie

Houdbaarheid van een grafkist

Hoe snel vergaat een doodskist? Dat is een vraag die we u niet met grote nauwkeurigheid kunnen beantwoorden. Hoe lang een uitvaartkist intact blijft, is namelijk afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de gebruikte houtsoort en de grondsoort waarin de grafkist ter aarde is besteld. Omdat er op een begraafplaats of natuurbegraafplaats. – uiteraard – niet dagelijks gecontroleerd wordt hoe het met de kwaliteit van de uitvaartkist gesteld in na een begrafenis, is alleen een ruwe inschatting mogelijk van de houdbaarheid van een doodskist. U leest er hieronder meer over.

Hoe lang blijf een uitvaartkist intact?

In het algemeen is bekend dat een doodskist van massief vurenhout of populierenhout ongeveer 10 tot 15 jaar goed blijft. Bij een massief eikenhouten grafkist en een kist van tropisch hout is de houdbaarheid maar liefst zo’n 25 tot 50 jaar. Dat zijn dan ook niet voor niets de doodskisten uit het duurdere segment. Bij een uitvaartkist die gemaakt is van een goedkoper fineer hout, of spaanplaat, is de houdbaarheid in de bodem aanzienlijk korter. Bij een grafkist van een dunne laag spaanplaat is de houdbaarheid gemiddeld genomen ongeveer een maand. Het spaanplaat van de kist zuigt vocht op uit de aarde waardoor het zeer snel zijn stevigheid verliest.

Uitvaartkist kopen Afbeelding 1

Heeft u advies nodig?

Ons assortiment bestaande uit unieke uitvaartkisten hebben we zorgvuldig voor u samengesteld. Neem gerust contact met ons op.

uitleg bij aanschaf doodskist bij cofita uitvaartkisten

Invloed van de bodem

Overigens is het niet alleen de kwaliteit van het hout van de grafkist die bepalend is voor hoe lang dit intact blijft; ook de grond waarin de kist ter aarde is besteld speelt een belangrijke rol in de houdbaarheid. Zo blijft hout dat lang in zandgrond ligt vaak veel langer goed dan wanneer het in een kleigrond ligt. Dat zijn allemaal factoren waarmee u rekening kunt, of wellicht moet, houden als u een bepaalde uitvaartkist wilt bestellen.

Houdbaarheid van duurzame doodskisten

Zoals bekend zijn de traditionele doodskisten lang niet altijd gemaakt van hout uit duurzame bronnen en kunnen ze metalen en plastic fittingen bevatten die niet biologisch afbreekbaar zijn. Kiest u daarom liever voor een duurzame doodkist die minder – tot niet – belastend is voor het milieu, dan is een kist met een zeer beperkte houdbaarheid mogelijk. Zo zijn er rieten uitvaartkisten, of grafmanden, die gemaakt zijn van natuurlijke materialen, zonder spijkers, schroeven, nietjes of plastics. Eventueel gebruikte kleurstof en/of lijm is biologisch afbreekbaar. Ook een uitvaartkist van gerecycled karton is een duurzame keuze. Deze uitvaartkist is ook 100% afbreekbaar.

Uitvaartkist kopen Afbeelding 3

Uitvaartkist en cremeren

Bij een crematie is de vraag hoe snel een uitvaartkist vergaat, natuurlijk overbodig. Toch wijzen we u graag op het feit dat een doodskist voor een crematie van een aantoonbaar certificaat voorzien moet zijn van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC).

Meer weten?

Wilt u meer weten over hoe snel een uitvaartkist vergaat? Neem dan gerust contact op met Cofita via 0633031356 of per mail via info@cofita.nl.

Nieuws & advies

Vragen, neem contact op